top of page
betül fırat

Gazhane’de Kent Rüzgarı

Kadıköy’de bulunan Müze Gazhane, açılış sergisinden biri olarak Serkan Taycan’ın “Kente Doğru” retrospektif sergisine ev sahipliği yapıyor.


Kadıköy’de Hasan Paşada yer alan ve 19.yüzyılın sonlarına doğru işlevsiz kalmasın diye çeyrek yüzyılı aşan bir sivil toplum kuruluşunun mücadelesi sonucunda, yeni adıyla Müze Gazhane, İstanbul'da kamusal alan olarak açıldı. İçerisinde karikatür müzesi, çocuk bilim merkezi, sergi alanları, tiyatrolar, kütüphaneler, oyun ve etkinlik alanını bünyesinde barındırıyor. İklim krizi temalı kalıcı sergisi, atölye binası, restoran ve kafe gibi yapılarla çok yönlü bir imkan sağlıyor. Bir çok gönüllülerin bir araya gelmesiyle oluşan Gazhanede şimdide Serkan Taycan’ın "Kente Doğru" başlıklı sergisini 2022 Ocak'a kadar sanat severlerle buluşturuyor.


Kentleşme, merkez, taşra, kentin dönüşümü ekoloji gibi pek çok temaya değiniyor.


Müze Gazhane 2011 yılı

Serginin Gazhanede oluşunun bir sebebi var

Serkan Taycan, restorasyonundan önce çektiği müze gazhane fotoğrafı "kent açısından önemini anlamasında bir kıvılcım olduğunu" belirtti. Serginin içinde yer alan fotoğraf serginin başlangıcını ve Hasan Paşanın son halini anlatıyor. Hem mekan olarak elverişli olması, nötr ve kendi başına ayakta kalışının kent sorunları ile bütünleşmesini sergi içeriğiyle bütünleşiyor.








Sergide modern kentleşme süreci

Müze Gazhane pek çok sergiye yer veriyor. Bunlardan biri de müzenin galeri alanında yer alan Serkan Taycan’ın "Kente Doğru" sergisi. Taycan kentteki dönüşümleri ve etkilerini görsel, haritalandırma ve video gibi yöntemlerle kente farklı bir açıdan bakmamızı sağlıyor. Çalışmalarını 2007'den beri yürüten, hem bireysel hem de toplumsal sorunlara temas ediyor. Sergi, İstanbul'un "Kentsel Dönüşümüne" dikkat çekmeyi hedefliyor. Birbirine bağlayan üç fotoğraf serisi ve bir yürüyüş rotasından oluşan sergi; Habitat, Kabuk, Agora ve İki Deniz Arası başlıklı 4 bölümü barındırıyor.



Taycan fotoğraf serisinin ilki “Habitat” isimli çalışmasında taşraya bakıyor; ikinci bölüm Kabuk’ta taşradan çeperlere dalıyor. İstanbul’un duvarlarında dolaşarak kentin dönüşümünün izlerini arıyor; üçüncü çalışmasında ise bizi Agora’da ağırlıyor. Burada İstanbul’un önemli kamusal alanları olan meydanlarına odaklanıyor ve farklı meydan görüntüleriyle bir gözlem alanına dönüştürüyor. Serginin en son kısmını oluşturan İki Deniz Arası yürüme projesi var. Taycan 2007 den beri devam eden yürüyüş eylemini, sergiye katılanlara katman katman yaklaştırıyor. Taycan sergiye gelenlere, yaşanacak sosyal ve ekolojik dönüşümü tecrübe etmek için bir imkân sağlıyor.


















12 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page