top of page
  • betül fırat

Damien Hirst İçin Bir İlk Değil

Güncelleme tarihi: 15 Şub 2022

Britanya sanatının en sansasyonel isimlerinden olan Damien Hirst, 25 yıllık sanat hayatında birçok defa sanat hırsızlığıyla suçlandı. “ Cherry Blossoms” sergisiyle tekrardan hırsızlıkla gündeme geldi.

Damien Hirst, uzun zamandır şok edici sanat eserleriyle tanınıyor. Pariste'de gösterime giren sergide "pembe kiraz çiçeği"ni tuval üzerine betimleyen Hirst'e; Sanatçı Joe Machine’nın eserine oldukça fazla benzediğini öne sürdü. Hirst, daha öncelerde de spin art, ecza dolapları ve Kanadalı sanatçı Colleen Wolstenholme ile eser hırsızlığı suçlamasıyla davalık olmuştu.


Peki kimin bu kiraz çiçekleri?

Hirst’ün 2017’de çalışmalara başladığı kiraz çiçekleri adlı eserden “Güzellik, yaşam ve ölümle ilgilidir” cümlelerini kurarken, Machine ise çiçeklerini “hayatına güzellik katmak için ürettiğini” belirtti.

Hirst’ün gerçekleştirdiği sergide 107 tuvalden oluşan ‘Kiraz Çiçekleri’ adlı serisi 30 eser ile izleyiciyle buluşuyor. Sergi de resimle ilgili farklı teknikler kullanan Hirst, eserlerini 30 iş sanatseverleri ile buluşturuyor.





Eserlerinde ölüm, yaşam ve güzelliğe odaklanıyor

"Ölümle ilgili takıntım var, ama bence bu hastalıklı bir şeyden çok yaşamı kutlamak gibi" sözlerini fırça darbeleriyle eserlerine işleyen sanatçı, Eseri için "İnsanların gösteriden zevk almalarını istiyorum... dünyada ne olursa olsun, iyi şeyler bulabileceğinizi hissedin." söylemlerinde bulundu.


14 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page